BEMUTATKOZÁS


Kovács Ildikónak hívnak, 1976.július 23-án születtem (útközben Nyíregyházán) és tinédzser éveimet Budapesten-Békásmegyeren (III.ker) lakótelepi gyerekként éltem. Életem első kutyáját édesapám hozta haza, egy fekete német juhász jellegű 10 hónapos kan kutyát. Egyik barátja akart tőle megválni, mivel sokat ugatott és kergette a macskákat. Sajnos nem volt a legideálisabb választás. Elég kínkeservesek voltak a sétáink, állandóan repkedtem a póráz végén és kerültük a többi kutya társaságát. Sajnos egyszer engem is megharapott, amit több öltéssel össze kellett varrni. Ezután sajnos egy kicsit elkezdtem félni a kutyáktól.

Mikor a leendő férjemmel saját lakásba költöztünk és ő sajnos a munkája miatt sokat volt külföldön, eltökélt szándékom volt, hogy legyen egy kutyám. Sokat gondolkodtunk a fajtán. A férjemnek volt egy kedves emléke az Amerikában élő rokonok labradorjáról. Én viszont hosszú szőrű kutyát szerettem volna, így esett a golden retrieverre a választás. Akkoriban (1998-ban) a kiállításokon szinte csak sötét színű golden volt, nagy ritkán lehetett világosat látni. A megvásárolt kutya újságban előfordult, hogy nem volt golden hirdetés. Sok-sok telefonálás után találtunk rá dr. Somogyvári Annára az első kutyánk tenyésztőjére. Egy állatorvos házaspár két gyerekkel. Ennél ideálisabb helyről nem is lehetne kutyánk(Gondoltuk). 1 órás telefonbeszélgetés után szóba se került a kutya vételára. Hetente mentünk látogatni a kölyköket, igaz közel 200 km-re laktak tőlünk.
2 hetesek

3 hetesek

5 hetesek

7 hetesek

9 hetesen

Végül elhoztuk a számunkra legszebb kant: Fügét. ICH Karvin Karelian Song és Szentmártoni Blonde fiát, aki kétszeres Hungária Veterán Champion lett. 6 alom született tőle, átlagosan 6-10 kiskutya született az almokban.

Második kutyánkat kevésbé megfontoltan vásároltuk. Egyik nap kikeféltem Füge szőrét (vedlés időszakban) és egy hatalmas szőrkupac kerekedett. „Akár egy másik kutyára való bunda!” Kinyitottam az újságot (amit azóta is minden hónapban megveszek) és már telefonáltunk is. Mivel akkor már 2 és fél éve benne voltunk a goldenes életbe, így határozott elképzelésünk volt, hogy kitől nem vennénk kutyát. Na, de akkor kitől? 15 éves tenyésztői tapasztalatokkal rendelkező….kezdődött a hirdetés. Ez megfogott. Felhívtuk, elmentünk, beleszerettük, másnap visszamentünk elhoztuk. Ő Best Goldens Aqua D’ore, nekünk csak Fanni. Zorro Rustler vom Larchenbruch és Castlemore Alice kislánya.

Otthon aztán úgy tűnt Füge nem a legboldogabb a kiskutya láttán, de szerencsére pár nap alatt megszokta.

A két kutyával addig a Belvárosban laktunk napi többszöri séták, kirándulások színesítették a napjainkat. Szerettük volna, ha a két kutyánknak születnek kölykeik, így kennel néven kezdtünk gondolkodni. Mivel a Best Goldens név nagyon tetszett nekünk, betársultunk Fanni tenyésztőjének kennelébe, mint „társtenyésztők”. Sajnos kiderült, hogy Fanninak egy nagyon ritka betegsége van (bambusz gerinc), így ivartalanítva lett. Nem született tőle soha kiskutya.

Mikor megtudtuk, hogy kisbabánk lesz, elkezdtünk a telkünkön építkezni. 1 év se telt el, mikor birtokba vettük a házat és amikor kislányunk: Zsófi 1 éves lett elkezdtünk még egy kutya után nézni. Először Spanyolországból (Ria Vela kennelből) akartunk hozni egy szukát, de mivel éppen akkor 3 másik szukát is terveztek hozni ugyanabból a kennelből Magyarországra, akkor mi inkább nem hoztunk, hanem egy kedves barátnőmtől elhoztuk a hozzá vissza vitt kutyát: Shining Gold Olympia "Bodza"-t, aki a gyönyörű sötét arany színű, erős csontozatú Palócgyöngye Chewin és Kalocsházi Jeles lánya. Előző gazdájánál mindössze 4 hetet töltött, de mivel nem volt szobatiszta és nem hagyta a családot TV-zni, így visszavitték. Mi szívesen nem TV-ztünk esténként.

Nem adtam fel, hogy egyszer legyen egy import kutyánk. Internetezés közben akadtam rá egy számomra nagyon ígéretes párosításra a közeli Csehországban. A Finnországban élő francia Verdi Du Bois De La Rayere és Catkin Magic Is Friendly kölykeire.
Egy pár levélváltás után, már miénk is lehetett az első választású kan: Beavertail of Anavy "Dexter". Aki azóta rendkívül sok szép sikert könyvelhet el magának.

Elsősorban a kiállítást szeretem, de persze igyekszem a kutyákkal dolgozni is. Sok barátot szereztünk az évek folyamán. Amikor csak tehetem részt veszek (akár családdal) vadászkutyás táborokban, ahol a munka feladatok elsajátításában kapunk sok-sok segítséget.

A ház körül időnként felbukkanó cicákat szívesen szárnyaink alá vesszük. Jelenleg a 2008.őszén talált fiatal foltos ivartalanított nőstény macska lakik velünk, Zsófi lányunk nagy örömére.

2008.októberében befogadtuk a család 10 éves arany cocker spánieljét: Bobót. Ő is 1999-ben született (Fügével egyidős), fiatalon sokat voltak együtt.

2008.novemberében a Hungária Retriever Klub tisztújító ülésén Felügyelő Bizottsági tagnak kértek fel, amit szívesen elvállaltam és legjobb tudásom szerint és szorgalmammal próbálok megfelelni.              

2009.július 22-én nagy boldogságunkra Bodza és Dexter párosításából 4 kan és 4 szuka kiskutya született (G alom).

2011.februárjában Bodzát Erdőskerti Baluval fedeztettük. Az alomban 5 kan és 2 szuka született (H alom), melyből az egyik szukát (Lilit) megtartottuk, aki mellesleg Balu 100.kölyke. Sajnos nem váltotta be hozzá fűzött reményeinket, így egy szerető bácsi mindennapjait színesíti be, szeretetével és figyelmével.


2012.október 28-án Bodza és Dexter párosítását megismételve 5 kan és 2 szuka született (ICE alom).

 

Csobánka.2013.január 10.                                                                              Kovács Ildikó